Земельна реформа у виконанні Рябошапки

Продовжуємо знайомити читацьку громадськість з подробицями того, як генеральний прокурор Руслан Рябошапка та директор Державного бюро розслідувань Роман Труба за посередництва класика сучасної філології Михайла Добкіна заробляють на «справах проти Порошенка». У першій частині нашого серіалу оповідалось, як Труба та Рябошапка замість того, щоби організувати розслідування кричущих корупційних злочинів, вчинених попередньою владною верхівкою, взяли гроші з земельних рейдерів, які в 2012-2015 роках орудували в Миколаївській області під «дахом» Артема Пшонки, та оголосили їх «жертвами режиму Порошенка». Щоправда 5-й президент не мав жодного відношення ані до витівок цих рейдерів, ані до їх кримінального переслідування – земельних аферистів ще в 2017-2018 роках відправило на лаву підсудних Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури, при цьому кримінальне провадження було відкрито за моєю заявою. Але такі подробиці Трубу та Рябошапку, які тупо «всмоктали цифру», не хвилюють.

Натомість за заявою всім відомого Михайла Добкина, який виступив посередником між рейдерами й Трубою, ДБР зареєструвало кримінальне провадження «проти Порошенка», а Рябошапка пообіцяв Зеленському вдягнути на Порошенка наручники. Мовляв, Порошенко три роки тому, після того, як слідчі генеральної прокуратури взяли за філейні місця колишнього голову Первомайської райдержадміністрації Миколаївської області, який у 2012 році виготовив і вручив рейдерам фальшиві акти на землю, скасував розпорядження цього екс-голови РДА, на підставі якого виготовлялись фальшивки… Останнє речення рекомендую уважно прочитати ще раз: саме в цьому й полягає найперспективніша, за словами Рябошапки, «справа проти Порошенка».

А щоби рейдери бачили, що Труба та Рябошапка сумлінно відпрацьовують отримані гроші, у ході розслідування «справи проти Порошенка» ДБР проводить обшуки в осіб, потерпілих від діяльності рейдерів, і навіть отримало в Печерському райсуді столиці (при тому, що ДБР знаходиться у Шевченківському районі) дозвіл на вилучення документів про розпаювання в 1995 році земель колгоспу «Шлях Леніна» Первомайського району Миколаївської області. А Ви кажете, що Міжнародний Соломонів університет готує поганих фахівців у галузі права…

Щоправда, зразу ж після виходу першої статті про рябошапкіни безумства генеральний прокурор розпорядився вилучити з Єдиного державного реєстру судових рішень всі 11 ухвал слідчих суддів по цій справі – щоби журналісти не могли узнати, чим він займається під машкарою «розслідування справ проти Порошенка». Однак хочу зіпсувати настрій генеральному прокурору, який сподівається, що я його не примушу повернути гроші рейдерам. Примушу. І його примушу, і Трубу, і Добкіна.

Для початку я направив у ДБР заяву про вчинення злочину паном Добкіним – заявником у цій так званій «справі проти Порошенка». Зрозуміло, що мою заяву слідчий Козлов відмовився вносити в Єдиний державний реєстр судових рішень (кажуть, заборонив Рябошапка, який особисто контролює це провадження), але суд вже прийняв мою заяву на бездіяльність ДБР і можна не сумніватись, що Трубі та Рябошапці доведеться виконувати настанови статті 214 Кримінального процесуального кодексу України в примусовому порядку. До речі, особисто я не маю нічого проти Добкіна, але в його віці треба обережніше вибирати джерела доходу й не зв’язуватись з аферистами, до числа яких належать Труба й Рябошапка. Заяву щодо Добкіна подаю нижче – думаю, Михайлу Марковичу її буде цікаво почитати з урахуваннями тих кримінальних справ, які він вже має в своєму багажі.

***

Слідчому третього слідчого відділу

Першого управління організації досудових розслідувань

Державного бюро розслідувань

КОЗЛОВУ М.Б.

БОЙКА Володимира Марковича

ПОВІДОМЛЕННЯ

(у порядку ст. 214 КПК України)

про вчинення Добкіним Михайлом Марковичем кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 383 КК України

Як мені стало відомо з публікації, вміщеної 13 вересня 2019 року Інтернет-виданням «Українська правда», Державне бюро розслідувань здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні №62019000000000945, зареєстрованому за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 364 КК України, за заявою Добкіна Михайла Марковича за фактом видання президентом України Порошенком П.О. Указу Президента України від 13 квітня 2016 року № 142/2016 «Про скасування рішення голови Первомайської районної державної адміністрації Миколаївської області» та Розпорядження Президента України від 13 квітня 2016 року №98-2016-рп «Про деякі розпорядження голови Первомайської районної державної адміністрації Миколаївської області». З тексту вказаної публікації можна зробити висновок, що Добкін М.М. вимагає притягнути Порошенка П.О. до кримінальної відповідальності за те, що Порошенко П.О. скасував розпорядження в.о. голови Первомайської райдержадміністрації Миколаївської області Бондаренка С.В. №470-р від 12 жовтня 2012 року «Про зарахування земельної ділянки в межах території Ленінської сільської ради до земель запасу державної власності», а також дав розрядження голові Миколаївської обласної державної адміністрації скасувати розпорядження голови Первомайської райдержадміністрації Миколаївської області Демченка Б.О., якими ці земельні ділянки були передані у власність 775 громадян. Таким чином, на думку заявника Добкіна М.М., Порошенко П.О., вживаючи заходи до скасування розпоряджень голови та в.о. голови Первомайської райдержадміністрації Миколаївської області Демченка Б.О. та Бондаренка С.В., позбавив власності 775 громадян, які отримали на законних підставах землю для ведення селянського господарства.

У той же час Добкін М.М. не міг не знати, що кримінальне провадження №62019000000000945 було розпочато за відсутності події кримінального правопорушення, а Порошенко П.О., видаючи Указ Президента України від 13 квітня 2016 року №142/2016 «Про скасування рішення голови Первомайської районної державної адміністрації Миколаївської області» та Розпорядження Президента України від 13 квітня 2016 року №98-2016-рп «Про деякі розпорядження голови Первомайської районної державної адміністрації Миколаївської області», діяв на законних підставах. Більш того, ініціатором видання зазначених Указу та Розпорядження Президента України був народний депутат України 8-го скликання Луценко І.В., який звернувся до Порошенка П.О. в порядку ст.16 Закону України «Про статус народного депутата України». Проект депутатського звернення Луценка І.В., а також запропоновані Луценком І.В. проекти Указу та Розпорядження Президента України, готував я.

Уперше про згадувані розпорядження Демченка Б.О. та Бондаренка С.В. я довідався в листопаді 2012 року від Луценка І.В. (на той час – журналіста Інтернет-видання «Українська правда»), який отримав ці документи з Первомайської районної державної адміністрації Миколаївської області на інформаційний запит у порядку Закону України «Про доступ до публічної інформації». У наступному Луценко І.В. та я неодноразово в своїх публікаціях розповідали про те, що розпорядження Демченка Б.О. та Бондаренка С.В. були виготовлені з метою протиправного заволодіння масивом землі загальною площею понад 1500га в с.Чаусове-2 Первомайського району Миколаївської області, яка раніше належала колгоспу «Шлях Леніна», була розпайована й з кінця 1990-х років перебувала в приватній власності. Вказане службове підроблення було вчинено групою рейдерів у складі Демченка Б.О., Бондаренка С.В., Валешинської О.С., Шарандака В.М. під безпосереднім керівництвом Марченка Ю.М. (на той час – начальника управління нагляду за дотриманням законів органами, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, дізнання та слідства, прокуратури Миколаївської області, у 2014 році – заступника прокурора Хмельницької області) та його батька Марченка М.М. (генерал-майор міліції у відставці, колишній начальник УМВС України в Херсонськй області, перший заступник ГУ МВС України в м.Києві) в інтересах сина тодішнього генерального прокурора України Пшонки А.В., який попрохав голову Миколаївської обласної державної адміністрації Круглова М.П. допомогти йому протиправно заволодіти цією землею.

Як неодноразово повідомлялось у ЗМІ, інтерес Пшонки А.В. до цієї земельної ділянки був спричинений тим, що прокурор Миколаївської області Стоянов М.С. подарував Пшонці А.В. гранітний кар’єр неподалік с.Чаусове-2. Але запаси граніту, що розроблялись, вичерпались, натомість шар граніту залягав під землями колишнього колгоспу «Шлях Леніна», які були розпайовані й перебували в приватній власності колишніх членів цього сільгосппідприємства. За вказівкою Пшонки А.В. голова Миколаївської обласної державної адміністрації Круглов М.П. доручив Демченку Б.О. під контролем Марченка Ю.М., який представляв інтереси родини Пшонки в регіоні, передати вказаний земельний масив ТОВ «Партнер-Агро», спеціально створеному для цієї оборудки довіреною особою Марченка Ю.М. адвокатом Валешинською О.С.

На виконання вказівки Круглова М.П. Демченко Б.О., діючи спільно з начальником відділу Держкомзему в Первомайському районі Миколаївської області Шарандаком В.М., на початку осені 2012 року дав усне розпорядження керівникам соціальної сфери, освітніх установ та медичних закладів району, а саме головному лікарю Первомайської центральної районної лікарні Готці В.В., начальнику управління соціального захисту населення Первомайської РДА Грушанському С.Б., начальнику відділу освіти Первомайської РДА Вовку С.А., заступнику голови Первомайської РДА Ситніковій Т.І. та начальнику Первомайського МВ УМВС України в Миколаївській області Примаку І.А. терміново підшукати осіб з числа громадян, які не реалізували право на безоплатне одержання у власність земельних ділянок в межах норм безоплатної приватизації для ведення особистого селянського господарства, та забезпечити надходження до Первомайської районної державної адміністрації необхідної кількості заяв від їх імені, попередивши майбутніх заявників, що їм будуть виділені земельні ділянки, які вони зобов’язані передати ТОВ «Партнер-Агро». Одночасно Демченко Б.О. наказав своєму першому заступнику Бондаренку С.В. підписати розпорядження №470-р від 12.10.2012 «Про зарахування земельної ділянки в межах території Ленінської сільської ради до земель запасу державної власності», яке за своїм змістом передбачало безоплатне та примусове вилучення роздержавленої та розпайованої землі в непередбачений законом спосіб до земель запасу.

Того ж дня, виконуючи наказ Демченка Б.О., Бондаренко С.В. видав розпорядження «Про надання дозволу громадянам України на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення особистого селянського господарства в межах території Ленінської сільської ради» від 12.10.2012 №471-р, яким надав дозвіл 775 особам на складання проектів землеустрою. Після цього начальник відділу Держкомзему в Первомайському районі Миколаївської області Шарандак В.М., діючи на користь директора ТОВ «Партнер-Агро» Валешинської О.С., підписав умови відведення земельних ділянок загальною площею 1553,97 га, які знаходяться на території Ленінської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, у власність 775 громадян.

Але знайти 775 громадян, які б підписали заяви про виділення їм земельних ділянок, рейдерам не вдалось. Тоді Демченко Б.О. наказав співпробітникам Первомайської районної державної адміністрації самим виготовити такі заяви від імені неіснуючих людей, без зазначення адреси проживання та паспортних даних. Ці заяви виготовлялись впродовж 3 тижнів після видання розпорядження від 12.10.2012 №471-р про надання дозволу «мертвим душам» на виготовлення землевпорядної документації й були зареєстровані головним спеціалістом загального відділу апарату райдержадміністрації Крутько Л.В. в картці вхідної кореспонденції під одним реєстраційним номером 2042-01-35 від 05.11.2012.

Того ж дня, 05.11.2012, засновник та директор ТОВ «Партнер-Агро» Валешинська О.С. внесла на розрахунковий рахунок №2600101411293, відкритий в ПАТ «Кредобанк», 200 000 грн. начебто як безповоротну допомогу, а наступного дня ці кошти перерахувала на розрахунковий рахунок №26004063000217 ТОВ «Будспецпроект-плюс», відкритий в АТ «Фінростбанк», як плату за виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність, у межах території Ленінської сільської ради згідно рахунку СФ-472 від 06.11.2012. Службові особи ТОВ «Будспецпроект-плюс», не маючи законних підстав для виготовлення проекту землеустрою, оскільки громадяни України (775 осіб) не виступали замовниками проекту землеустрою, безпідставно виготовили з порушенням вимог земельного законодавства пакет документів, що мав назву «Проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам України (775 чоловік) для ведення особистого селянського господарства із земель державної власності в межах території Ленінської сільської ради Первомайського району Миколаївської області», склали акти визначення меж вказаних земельних ділянок в натурі (на місцевості), яким присвоєно відповідні кадастрові номери та передали директору ТОВ «Партнер-Агро» Валешинській О.С. Після цього Шарандак В.М. затвердив висновок №103 від 16.11.2012 про погодження вищевказаного Проекту землеустрою, а Демченко Б.О. видав розпорядження від 20.11.2012 №523-р «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність 775 громадянам України для ведення особистого селянського господарства в межах території Ленінської сільської ради Первомайського району Миколаївської області», а також – розпорядження голови райдержадміністрації від 20.11.2012 №523-р «Про затвердження Проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам України (775 чоловік) для ведення особистого селянського господарства в межах території Ленінської сільської ради Первомайського району Миколаївської області».

Після виготовлення землевпорядної документації, яку замовила та оплатила Валешинська О.С., Демченко Б.О. у період часу з 24 по 29 грудня 2012 року підписав державні акти на право власності стороннім громадянам та «мертвим душам» на земельні ділянки, які вже 15 років перебували в приватній власності, а державні акти передав Валешинській О.С., яка виготовила договори про те, що особи, на ім’я яких виготовлені ці державні акти, передають землю в оренду ТОВ «Партнер-Агро».

18 червня 2013 року Валешинська О.С., Марченко Ю.М. і Марченко М.М., виконуючи вказівку Пшонки А.В. та Круглова М.П., вчинили збройний напад на селян с.Чаусове-2 з метою захоплення масиву землі, на який вони виготовили підроблені державні акти. З цією метою вони привезли з Києва так званих «тітушек», яких раніше представники влади використовували для нападів на Окружну виборчу комісію в Шевченківському районі м.Києва під час виборів до Верховної Ради України в 2012 році. Але внаслідок резонансу, який ця подія мала в ЗМІ, та опору, вчиненому селянами, збройний напад вдалось відбити. Зокрема, Луценко І.В. у статті «Шлях Леніна: за що стріляють у Первомайську», виміщеному 20 червня 2013 року виданням «Лівий берег», оприлюднив взірець фіктивної заяви на виділення земельної ділянки з резолюцією Демченка Б.О.

За фактом збройного нападу з метою рейдерського захоплення земельного масивну в с.Часуове-2 були засуджені двоє осіб: Стрижак Костянтин Олександровича до 4 років позбавлення волі (вирок Первомайського міськрайонного суду від 27.12.2013, вирок Апеляційного суду Миколаївської області від 27.03.2014 у справі №484/3893/13-к) та Чернишов Владислав Юрійовича до 4 років позбавлення волі (вирок Первомайського міськрайонного суду від 11.02.2015 у справі №484/5535/13-к, апеляція залишила без змін). На сьогодні обидва засуджених повністю відбули покарання.

Окрім того, у 2014 році році я звернувся до Генеральної прокуратури України з заявою про вчинення групою рейдерів у складі Демченка Б.О., Бондаренка С.В., Валешинської О.С. та Шарандака В.М. кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України. У наступному я звернувся до Генеральної прокуратури України з заявою про вчинення аналогічного кримінального правопорушення Марченом Ю.М. і Марченком М.М.

У ході розслідування кримінального провадження №42017000000001070 екс-голові Первомайської районної державної адміністрації Демченку Б.О. та його заступникові Бондаренку С.В. було повідомлено про підозру в співучасті рейдерського захоплення землі шляхом виготовлення розпорядження № 470-р від 12.10.2012 «Про зарахування земельної ділянки в межах території Ленінської сільської ради до земель запасу державної власності», розпорядження від 12.10.2012 №471-р «Про надання дозволу громадянам України на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення особистого селянського господарства в межах території Ленінської сільської ради», розпорядження від 20.11.2012 №523-р «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність 775 громадянам України для ведення особистого селянського господарства в межах території Ленінської сільської ради Первомайського району Миколаївської області». Демченко О.Б. був оголошений у розшук і після затримання арештований ухвалою слідчого судді Печерського районного суду Києва.

У той же час народний депутат Луценко І.В. направив президенту України Порошенку П.О. депутатське звернення, проект якого готував я, з проханням скасувати розпорядження Демченка Б.О. та Бондаренка С.В. з огляду на їх явну протиправність – ці розпорядження, видані на підставі підроблених документів, передавали землю, яка перебувала в приватній власності з кінця 1990-х років, у приватну власність людям, чиє існування навіть неможливо підтвердити й заяви від імені яких були виконані рейдерами. Розглянувши депутатське звернення Луценка І.В., з урахуванням суспільної знащусості питання, яке впродов кількох років висвітлювалось у ЗМІ та з огляду на наявність двох вироків, якими були засуджені члени банди рейдерів, Порошенко П.О. видав Указ Президента України від 13 квітня 2016 року №142/2016 «Про скасування рішення голови Первомайської районної державної адміністрації Миколаївської області», зробивши це на законних підставах, у межах повноважень та в спосіб, що визначені Конституцією України.

У червні 2017 року Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України направив до Первомайського районного суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №42017000000001070, за обвинуваченням Демченка Бориса Олександровича й Шарандака Валерія Миколайовича у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 5 статті 191 КК України, Бондаренка Сергія Володимировича у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 367 КК України (справа №484/1926/17). Наразі справа розглядається Вознесенським міськрайонним судом Миколаївської області.

У листопаді 2017 року Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України направив до Первомайського районного суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №42017000000003320, за обвинуваченням Валешинської Оксани Сергіївни у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 5 статті 191 КК України (справа №484/4039/17). Наразі справа розглядається Арбузинським районним судом Миколаївської області.

У січні 2019 року Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України направило до Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №42017000000003062, за обвинуваченням Марченка Юрія Миколайовича та Марченка Миколи Миколайовича у вчиненні злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 КК України (справа №484/574/19).

За інформацією, яку мені повідомили джерела в Генеральній прокуратурі України, за посередництва Добкіна М.М. та колишнього прокурора Миколаївської області Дунаса Т.О. обвинувачений Марченко Ю.М. вступив у змову з директором Державного бюро розслідувань Трубою Р.М. і генеральним прокурором України Рябошапкою Р.Г., які отримали неправомірну вигоду за створення перепон у судовому розгляді кримінальних проваджень щодо Марченка Ю.М., Марченка М.М., Демченка Б.О., Бондаренка С.В., Шарандака В.М., Валешинської О.С. З метою залякати суддів та потерпілих Рябошапка Р.Г. і Труба Р.М. оголосили рейдерів «жертвами режиму Порошенка» і за заявою Добкіна М.М. зареєстрували кримінальне провадження №62019000000000945 за фактом видання президентом України Порошенком П.О. Указу Президента України від 13 квітня 2016 року № 142/2016 «Про скасування рішення голови Первомайської районної державної адміністрації Миколаївської області» та Розпорядження Президента України від 13 квітня 2016 року №98-2016-рп «Про деякі розпорядження голови Первомайської районної державної адміністрації Миколаївської області».

При цьому Рябошапка Р.Г., Труба Р.М. і Добкін М.М. не могли не знати, що раніше заступник генерального прокурора Столярчук Ю.М. вже намагався закрити своєю постановою кримінальне провадження відносно Валешинської О.М. та мав неодноразові зустрічі з рейдерами в позапроцесуальному порядку. За це Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів своїм рішенням від 22 листопада 2017 року оголосила Столярчуку Ю.М. догану, підтверджену рішенням Великої Палати Верховного Суду від 12 лютого 2019 року (справа №800/574/17). За твердженням журналістів, Столярчук Ю.М. і колишній генеральний, прости господи, прокурор Луценко Ю.В. за закриття кримінального провадження щодо Валешинської О.С. отримали неправомірну вигоду й обставини притягнення Столярчука Ю.В. до дисциплінарної відповідальності широко висвітлювались засобами масової інформації та наразі розслідуються НАБУ в кримінальному провадженні за заявою народного депутата України Луценка І.В.

Також слід врахувати, що Добкін М.М. є юристом, закінчив Національний університет внутрішніх справ за спеціальністю «правознавство» у 2002 році. Відтак Добкіну М.М. достеменно відомо, що відповідальність осіб за ст. 364 КК України настає за наявності трьох спеціальних ознак в їх сукупності:

1) використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби;

2) вчинення такого діяння з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб;

3) заподіяння такими діями істотної шкоди охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб.

Відсутність однієї із зазначених ознак свідчить про відсутність складу злочину, передбаченого ст. 364. Відтак, вбачається, що будучи фаховим юристом, достеменнно розуміючи зміст статті 364 КК України, подаючи заяву про вчинення кримінального правопорушення, Добкін М.М. достеменно розумів, що в діях Порошенка П.О. відсутній склад злочину і що він, Добкін М.М., звернувся до органу досудового розслідування із завідомо неправдивим повідомлення про вчинення злочину.

Згідно зі ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов’язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 60, 214 КПК України, –

п р о ш у :

  1. Внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення Добкіним Михайлом Марковичем кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 383 КК України;
  2. Надати мені витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;
  3. Розпочати досудове розслідування, перевірити всі викладені мною факти під час досудового розслідування;
  4. Повідомити про підозру Добкіну Михайлу Марковичу у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 383 КК України;
  5. Надати інформацію про закінчення досудового розслідування.

БОЙКО В.М.

4 листопада 2019 року

 

1 thoughts on “Земельна реформа у виконанні Рябошапки

  1. Сповіщення: По слідах наших виступів – Naspravdi.Today

Залишити коментар